A

Näe ja koe Ruovedellä

Kulttuurikohteet

MATKAILIJAN PALVELUT:
Matkailuinfo, Ruovedentie 5, p. 044 787 1388, kesäaikana.
Kesäsesongin ulkopuolella
Kunnanvirasto, Ruovedentie 30, avoinna ma–pe 9–15.
Yhteystiedot: 03 486 111 (keskus) | kirjaamo(a)ruovesi.fi.

Katsele ja kuuntele tarina maisemakohteista, jotka ovat valloittaneet useiden taiteilijoiden  ja satunnaisten seikkailijoiden sydämet artest.net/ruovesi. Nautinnollista matkaa! 

Viljamakasiini
Ruovedentie 5, Ruovesi
Viljamakasiini rakennettiin pitäjänmakasiiniksi 1800-luvun puolessa välissä. Nykyään Ruoveden Viljamakasiini on kesäaikana avoinna oleva taidenäyttelytila ja sen yhteydessä museokauppa.
Lue lisää viljamakasiinista

S/S Tarjanne
Vuonna 1908 rakennettu höyrylaivalegenda S/S Tarjanne liikennöi kesäisin Tampereelta Ruoveden kautta Virroille historiallista Runoilijan tietä. Reitin varrella näet upeita järvinäkymiä ja vaikuttavia luonnonmaisemia, jotka ovat inspiroineet lukuisia suomalaisia taiteilijoita. Astu Tarjanteen matkaan, niin ymmärrät miksi.
Lue lisää S/S Tarjanteesta

Ruoveden Kotiseutumuseo
Museotie 2, Ruovesi
Ruoveden kotiseutumuseo on tyypiltään talomuseo pohjoishämäläisestä talonpoikaistalosta 1700- ja 1800-lukujen vaihteesta. Museossa yli tuhat kaunista esinettä.

Avoinna kesäaikana. Lue lisää museosta

Taidetalli
Urhontie 4, Ruovesi
Ruoveden taideyhdistyksen Taidetalli on Taideyhdistyksen työskentelytila ja siellä toimii myös Taidelainaamo, joka palvelee sopimuksesta.
Lue lisää Taidetallista

Pyynikkilä
Pappilankulmantie 88, Ruovesi
Pyynikkilän kesäteatteri valmistui 1982. Renkituvassa taidenäyttelyt, koulutustilaisuudet ja muita tapahtumia. Lue lisää Pyynikkilästä

Asunta-ateljee
Valokuvanäyttely Heikki ja Iris Asunnan koti ja täällä vierailleet kulttuuri- sekä muut persoonat. Ruoveden lähihistoria myös tärkeänä oheisteemana.
Avoinna kesällä sopimuksen mukaan.
Opastetut kierrokset tasatunnein 10€ /aikuinen.

Kalela
Kalela ei ole toistaiseksi auki yleisölle.
Lue lisää Kalelasta

Puistoalueet

Kulttuurimatkailijan kävelyreitti kirkonkylällä
Ruoveden kirkonkylän värikkäästä kulttuurihistoriasta kertovalla kävelyreitillä näet viehättäviä rakennuksia ja kauniita harju- sekä rantamaisemia. Reitin varren infotauluista löydät tarinoita ja tietoa paikkojen historiasta. Reitin voit kulkea kokonaan tai osissa. Matkan varrella opasteet. Parantolan harjun maisemareitti on osittain vaikeakulkuinen. Päiväkodintieltä pääsee Parantolan harjulle leveää ja tasaista polkua pitkin ihastelemaan maisemia. Reitti on myös pääosin kuljettavissa polkupyörällä. Parantolan harjun Harakkalan päässä ja Runebergin lähteellä reitti vaikeakulkuinen polkupyörällä kuljettavaksi.

Kulttuurimatkailukarttoja kävelyreitille saa kunnantalolta.

Runebergin lähde
Runebergintie, Ruovesi
Runebergin lähde tai vanhalta nimeltään Kirstan brunni oli luonnonhistoriallinen nähtävyys ja kokoontumispaikka jo ennen Runebergin aikaa. J. L. Runeberg asui Ruovedellä kotiopettajana ja hänen Vid en Källa (Lähteellä) -runonsa on kirjoitettu tämän lähteen innoittamana. 
Lue lisää Runebergin lähteestä

Runopolku
Runopolku on tunnelmallinen noin kuudensadan metrin mittainen polku, joka kulkee Runebergin lähteeltä (Ruovedentie/Runebergintie) Laivarantaan (Laivarannantie 5).

Runebergin puisto
Laivarannatie 2, Ruoveden kirkonkylä
Runebergin puistossa voi levähtää paviljongissa tai penkeillä ja nauttia vaikkapa pienen evästauon.

Luontokohteet

Hirvenpolku
Tuuhosen kyläyhdistyksen n. 7 km pitkä luontopolku. Mattilanmäen näköalapaikka. Reitti on merkitty maastoon sinisellä. Vaativa maasto.
Lue lisää Hirvenpolusta

Pajusen erä- ja luontokeskus
Keituntie 100, Visuvesi
Luontopolku, jonka varrella infotauluja ja näkötorni, on noin 3,5 kilometriä pitkä. Keskuksessa varattavissa 50 hengen kota sekä saunarakennus.
Lue lisää Pajusen erä- ja luontokeskuksesta

Ryövärinkuoppa
Siikakankaantie 414.
Puolen kilometrin mittainen polku, joka kulkee rehevän avolähteen ja runsaan kasvilajiston keskellä. Nimensä alue on saanut muinaisesta maantierosvojen piilopaikasta. Rehevässä laaksossa on muun muassa puroja, majavien katkomia puita. Ryövärinkuoppa on rauhoitettu.
Lue lisää Ryövärinkuopasta

Ollinkivi 
Ollinkiventie, Ruovesi
Ollinkivi on Suomen ensimmäinen vuoden 1923 luonnonsuojelulain mukainen suojelukohde. Siirtolohkare rauhoitettiin 1924. Kivi sijaitsee oikealla tien vieressä, noin 250 m päässä Siikanevan Parkkipaikalta oikealle. Orivedeltä Ruovedelle vievä maantie kulki aikoinaan Ollinkiven sivuitse. Tätä tien osuutta kutsuttiin "Pahaksi virstaksi", sillä tiellä oli siinä kohdalla neljäkymmentä ylämäkeä ja alamäkeä. Zacharias Topeliuksen Talvi-iltain tarinoihin kuuluvan kertomuksen mukaan mäen rinteellä oleva kivi vyöryy tielläkulkijan päälle, jos kulkija on maanpetturi.
Lue lisää Ollinkivestä

Salussärkkä
Luonnonkaunis Salussärkkä sijaitsee Ala-Kolkissa, Pohjaslahdella Ruovedelle johtavan tien varressa. Se on noin kahden kilometrin mittainen harjumuodostelma, joka on syntynyt jääkaudella. Valtaosa Salussärkästä on luonnonsuojelualuetta.
Lue lisää Salussärkästä

Susimäki
Karhulantie, Ruovesi
Susimäki on pieni vanhojen metsien suojelualue, jossa on runsas kasvien ja lintujen lajisto. Alueella kulkee maastoon muotoutunut polku.

Reitistöjä

Jos suunnittelet pidempää patikkamatkaa, pyöräreissua tai haluat höyrylaivamatkalle, kannattaa tutustua näihin reitistöihin.

PyhäNäsi
Näsijärven kiertävä pyörämatkailureitti.
Lue lisää PyhäNäsistä

Runoilijan tie
Vuonna 1908 rakennettu höyrylaivalegenda S/S Tarjanne liikennöi kesäisin Tampereelta Ruoveden kautta Virroille historiallista Runoilijan tietä. Reitin varrella näet upeita järvinäkymiä ja vaikuttavia luonnonmaisemia, jotka ovat inspiroineet lukuisia suomalaisia taiteilijoita.
Lue lisää Runoilijan tiestä

Pirkan taival
300 km pitkä retkeilyreitistö, joka yhdistää Helvetinjärven ja Seitsemisen kansallispuistot.
Lue lisää Pirkan taipaleesta

Museotie
Peräkunnantie (nykyisin Paarlammintie) muodostaa eheän talonpoikaisen tie- ja siltarakentamisen muistomerkin. Tie erkanee Kuru–Ruoveden maantieltä Kantatie 66:lta käännyttäessä. Opasteet löytyvät tien molemmista päistä.

 

Tapahtumat

Noitakäräjät
Noitakäräjiä vietetään Ruovedellä heinäkuun toisella viikolla. Viikon aikana on mielenkiintoisia ja teemaan liittyviä tapahtumia. Käräjäviikko huipentuu lauantain Noitakäräjät -markkinatoriin, jossa julkistetaan vuoden Noita. Sunnuntain kirkkopyhä päättää käräjäviikon. Noitakäräjiä on järjestetty vuodesta 1971 lähtien.
Lue lisää Noitakäräjistä täältä ja täältä

Musiikkia! Ruovesi
Vuonna 2006 kahdella konsertilla alkuun ponnistanut kamarimusiikkifestivaali Musiikkia Ruovesi on vuosien aikana laajentunut merkittäväksi kesätapahtumaksi Pirkanmaalla – se houkuttelee yleisöä myös maakunnan ulkopuolelta. Nykyisin festivaali tarjoaa kesäisin viidestä seitsemään konserttia, joissa esiintyvät sekä koti- että ulkomaiset eturivin muusikot. Festivaalin ajankohdaksi on vakiintunut juhannuksen jälkeinen viikko.
Lue lisää tapahtumasta.

 

Liikuntapuisto

Lapsiperheille kiinnostava pysähdyskohde on Ruoveden kirkonkylällä sijaitseva Liikuntapuisto. Puistosta löydät tekemistä koko perheelle ja vaativammallekin liikkujalle. Alueella mm. pumptrack, monipeliareena, ulkokuntosali, street workout -alue, kiipeily- ja tasapainolaitteita.
Lue lisää liikuntapuistosta

Liikuntapuistosta voi myös lainata mm. temppupotkulautoja (scootit) ja yleisurheiluvälineitä.
Tiedustele välineitä lainaan

 

Kirkot

Ruoveden Sofia Magdalenan kirkko
Kirkkotie 1, Ruovesi.
Ruoveden kirkko on rakennettu vuosina 1777-1778 ja otettu käyttöön 25. elokuuta 1778. Kirkon on suunnitellut Matti Åkerblom ja hän on itse toiminut rakennusmestarina kirkkoa rakennettaessa. Kirkossa on Kangasalan urkutehtaan 28-äänikertaiset urut vuodelta 1968 ja toiset 6-äänikertaiset urut vuodelta 1969. Alttaritaulu on Bernhard Reinholdin maalama taulu "Kristuksen kirkastuminen" Taulu on ostettu Pariisista 1800-luvulla.
Lue lisää Sofia Magdalenan kirkosta

Muroleen kirkko 
Muroleentie 740 , 34410 Murole
Kirkko edustaa 1920-luvun kustavilaisesta perinteestä lähtevää klassismia. Kirkkosali on pohjakaavaltaan yksilaivainen ja hahmoltaan tapulikirkko. Kirkon läheisyydessä on hautakappeli 1933 sekä aputilarakennus 1996.
Lue lisää Muroleen kirkosta

Kirkkoveneet
Ruoveden hautausmaalla kirkkovenekatoksessa sijaitsee Tuuhoskylän vanha kirkovene Eeva.
Ruoveden Kotiseutuyhdistys vuokraa kirkkovene Vasaa, joka sijaitsee Laivarannan tuntumassa.
Lue lisää Ruoveden kirkkoveneistä

 

Muistomerkit

Suomen sodan 1808–1809 sissisankarien Rothin ja Spoofin muistomerkki
Ruhalansivu 2, Ruovesi

J. L. Runebergin muistopatsas
Heikki Varjan reliefi 1954
Kirkkopuisto, Kirkkotie 1, Ruovesi

Kirjailija, taiteilija Heikki Asunnan hautamuistomerkki
Heikki Varjan reliefi 1960
Ruoveden hautausmaa, Kirkkotie 1, Ruovesi

Teatterinjohtaja Kosti Elo
Unto Hietasen reliefi 1980
Ruoveden kirjasto, Urheilutie 4, Ruovesi

Valtiopäivämies Aukusti Mäkipeska
Unto Hietasen patsas 1982
Kunnantalon piha, Ruovedentie 30, Ruovesi

Lääkintäneuvos Einar Palménin muistomerkki
Väärinmajantie 900, Ruovesi

Ruoveden varhaisen asuttamisen muistokivi
Muroleentie 291, Murole

Taidemaalari Ellen Thesleffin muistokivi
Muroleen kanavantie 481 (kanavan reunalla)

Torpparikivi vanhan torpparitien varrella
Kaukolantie, Jäminkipoja.

Siikakankaan ilmailumuistomerkki
Millog Oy:n varastoalueen aidan vieressä valtatie 66:n varrella, Ollinkiventie, Ruovesi

Ruoveden hautausmaalla sijaitsee lukuisia muistomerkkejä
Lue lisää muistomerkeistä

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Kulttuuripalvelut, tapahtumat, kansalaisopiston toimisto