Kulttuuriparantola

TAIDENÄYTTELY- JA TAPAHTUMATILA
Päiväkodintie 6,
avoinna 3.6.–16.8.2025 ti-la klo 13–18, muulloin tapahtumien yhteydessä.
DIGITAALISET NÄYTTELYMME OVAT AINA KATSOTTAVISSA
Kohtaamisia Ruovedellä - Kulttuuripitäjän elämää ja ihmisiä.
Digitaalisen version on tuottanut Ruoveden kunta alkuperäisen näyttelyn pohjalta, joka oli Kulttuurimatkailuhankkeen 2021 tuotantoa.
Runeberg Ruovedellä -digitaalisen version on tuottanut Ruoveden kunta alkuperäisen Kohtaamisia Ruovedellä -näyttelyn pohjalta, joka oli Kulttuurimatkailuhankkeen 2021 tuotantoa.
-----------------------
Näyttelyt kesä 2025
3.6.–24.6. Ylä-Hämeen Taitelijaseuran yhteisnäyttely Lux Aestatis
Seuran jäseninä on taidemaalareiden lisäksi grafiikan tekijöitä, sekatekniikkataiteilijoita, savitöiden tekijöitä ja valokuvaajia. Seura järjestää vuosittain 2–3 yhteisnäyttelyä, www.ylahameentaiteilijaseura.fi.
26.6.–3.8. Ruoveden maisema -ryhmän teoksia
Kaikilla ryhmän taiteilijoilla on jonkinlainen kytkös Ruoveteen joko asumisen tai työskentelyn kautta, https://ruovedenmaisema.fi/wp/.
5.8.–14.9. Päivät ja Tunnit - maalarin työhuoneella
Avajaiset 5.8. klo 18.00.
Päivät ja tunnit on VII osa maalaussarjaa, jossa taidemaalari Riikka Lenkkeri kuvaa työhuonettaan ja taiteilijan työtä. Näyttely kutsuu katsojan työhuonevierailulle kaikkialle levittäytyvien maalitahrojen, purkkien ja purnukoiden sekaan. Maalarin arkeen kuuluu tuoreen öljyvärin sakea tuoksu, loputtomat edestakaiset askeleet, siveltimenvetojen iskut ja lempeä rahina, hiljainen hyräily ja välillä ilmaa terävästi leikkaavat kirosanat. Päivät ja tunnit kuluvat, uusia teoksia syntyy, vanhoja maalauksia peitetään ja uudistetaan, aina on jotakin keskeneräistä tekeillä.
Näyttelyn maalauksiin on tallennettu kuivuneita paletteja, likaisia siveltimiä ja kasoiksi kertyviä rättikasoja kuin myös luonnoksia ja keskeneräisiä teoksia. Viherkasvit sinnittelevät elinvoimaisina maalausten seassa. Teosten lomassa kuuluu työnteon ääniä. Näyttelyssä on esillä öljyvärimaalauksia, piirustuksia ja pieniä videoteoksia.
Lenkkerillä on takanaan liki 30-vuotinen ura ja hänen teoksiaan löytyy useista julkisista kokoelmista, https://riikkalenkkeri.fi/.
Kulttuuriparantolan historia
Arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema puurakennus valmistui alkujaan vuonna 1909 keuhkotautiparantolaksi. Maanviljelysneuvos Alexander Aminoff rakennutti parantolan omin varoin ja lahjoitti sen Ruoveden kunnalle. Suomessa oli yleisesti tapana rakentaa parantolat mäntymetsiin, sillä havupuiden aikaansaaman raikkaan ilman ajateltiin helpottavan taudin oireita. Rakennusta on laajennettu useaan otteeseen ja siinä toimi 1970-luvun lopulta alkaen Ruoveden päiväkoti, jonka toiminta siirtyi vuoden 2021 alussa uusiin tiloihin.
Rakennus sai uuden elämän 15.6.2023, kun siellä vietettiin Kulttuuriparantolan avajaisia. Tilaa käytetään kuntalaisten kulttuurihyvinvoinnin edistämiseen erilaisten kulttuuri- ja taidetapahtumien, näyttelyiden sekä työpajojen muodossa.
Kulttuuriparantolan toiminnan aloitus sai rahoitusta Taiteen edistämiskeskukselta (Taike), erityisavustuksella harvaan-asuttujen alueiden kulttuuritoimintaan (HAMA-rahoitus).
