Sointula


Historiaa
Sointulan työväentalo rakennettiin vuosina 1926–1928, mutta sen historia ulottuu vielä pidemmälle. Samalla paikalla sijaitsi aiemmin hirsilinna, joka paloi vuonna 1924. Nykyinen työväentalo rakennettiin samalla mallilla tiilestä ja myöhemmin se on kunnostettu vastaamaan nykyajan vaatimuksia.
Talon historia on ollut vaiherikas, ja se on ollut merkittävä osa Ruoveden yhteisöä jo vuodesta 1909, jolloin työväenyhdistys Tulevaisuus perustettiin. Talouden vaikeuksien ja Lapuanliikkeen toimien johdosta Sointula suljettiin vuonna 1930 ja myytiin huutokaupalla 1931, päätyen seurakunnan omistukseen. Uudet omistajat halusivat muuttaa Sointulan luonnetta ja lakkauttivat myös Tulevaisuus-yhdistyksen vuonna 1931.
Toisen maailmansodan aikana Sointula toimi lottien ilmavalvonnan tukikohtana. Tulevaisuus perustettiin uudelleen sodan jälkeen vuonna 1945 ja Sointula saatiin ostaa takaisin vuonna 1948. Nykyään Sointula toimii elävänä ja monipuolisena tapahtumapaikkana Ruovedellä.
Arkkitehtuuri
Sointula on valkoiseksi rapattu tiilirakennus, joka on säilynyt hyvin alkuperäisessä asussaan. Kunnossapitoluonteisia korjauksia on myöhemmin tehty varsinkin 1980- ja 1990-luvuilla.
Rakennuksessa on 1920-luvun klassismille tyypillisiä piirteitä: julkisivu on hyvin pelkistetty ja se on massoittelultaan symmetrinen. Symmetriset ruutuikkunat ovat yksi klassismin tunnusomaisista piirteistä ja valkoinen rappaus oli myös suosittu valinta, sillä se muistutti antiikin aikojen marmoria.
