Liputus
Suomen lippu
Virallisena liputuspäivänä lippu on pyrittävä nostamaan salkoon aamunkoitteessa 8.00 ja laskettava auringon laskiessa, kuitenkin viimeistään kello 21.00. Poikkeus tästä säännöstä on juhannusaatto, jolloin liputus alkaa 18.00 ja päättyy vasta juhannuspäivänä 21.00. Itsenäisyyspäivänä lippu lasketaan kello 20, vaikka aurinko onkin jo sitä ennen laskenut. Jokaisella Suomen kansalaisella on myös oikeus juhlistaa omia juhlapäiviään liputtamalla. Suruliputuksessa lippua lasketaan tangon huipusta noin 1/3 tangon mittaa. Tällöin lipun alareuna on tangon puolivälin kohdalla.
Vakiintuneiden liputuspäivien lisäksi liputetaan valtiollisten vaalien, kunnallisvaalien, kansanäänestyksen ja Euroopan parlamentin edustajien vaalipäivänä. Samoin myös uuden presidentin astuessa virkaan.
Mikään ei myöskään estä liputtamasta, kun siltä tuntuu: lippu salossa vieraiden tullessa tai juhlapäivänä on uljas näky!
Lista virallisista ja vakiintuneista liputuspäivistä:
- 5.2 J.L. Runebergin päivä
- 28.2. Kalevalan päivä, suomalaisen kulttuurin päivä
- 13.3. Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä
- 9.4. Mikael Agricolan päivä, suomen kielen päivä
- 27.4. Kansallinen veteraanipäivä
- 1.5. Vappu, suomalaisen työn päivä
- toukokuun toinen sunnuntai - äitienpäivä
- 8.5. Euroopan päivä
- 12.5. J. V. Snellmanin päivä, suomalaisuuden päivä
- toukokuun kolmas sunnuntai - kaatuneitten muistopäivä
- 4.6. Puolustusvoimain lippujuhlan päivä
- kesäkuun 20. ja 26. päivän välinen lauantai - juhannus, Suomen lipun päivä
- 6.7. Eino Leinon päivä, runon ja suven päivä
- 10.10. Aleksis Kiven päivä, suomalaisen kirjallisuuden päivä
- 24.10. YK:n päivä
- 6.11.Svenska dagen, ruotsalaisuuden päivä
- marraskuun toinen sunnuntai - isänpäivä
- 6.12. Itsenäisyyspäivä
- 8.12. Sibeliuksen päivä
- päivä, jolloin tasavallan presidentti astuu toimeensa tai jolloin toimitetaan valtiolliset vaalit, kunnallisvaalit, Euroopan parlamentin edustajien vaalit tai neuvoa-antava kansanäänestys koko maassa
Isännänviirit
Isännänviiri nousee salkoon sen merkiksi, että isäntäväki on kotosalla. Usein isännänviiri on oman syntymakunnan väreissä liehuva maakuntaviiri. Myös kunnilla on omia viirejä, mutta mitään estettä ei ole ihan oman viirinkään liehuttamiseen. Isännänviiriä eivät koske normaalit liputussäännöt. Varsinaisina liputuspäivinä on kuitenkin liputettava Suomen lippulla. Isännänviiriä ei käytetä myöskään suruliputukseen.
Ruoveden viirejä myy Lions Club Ruovesi. Myyntipiste: Veikon kone, Ruovedentie 34, 34600 Ruovesi, p. 03 476 2339, 0500 593 333 tai 0400 593 333.