Sofia Magdalenan kirkko


Historia
Sofia Magdalenan kirkko on ruoveden kolmas kirkko, joka on nimetty silloisen kuningattaren mukaan. Kirkko rakennettiin Ritoniemen tilasta ostetulle maalle vanhan kirkon tilalle vuosina 1777-1778 ja se otettu käyttöön 25. elokuuta 1778. Kirkon on suunnitellut Matti Åkerblom ja hän on itse toiminut rakennusmestarina. kirkkoa rakennettaessa. Kirkossa on Kangasalan urkutehtaan 28-äänikertaiset urut vuodelta 1968 ja toiset 6-äänikertaiset urut vuodelta 1969. Alttaritaulu on Bernhard Reinholdin maalama taulu "Kristuksen kirkastuminen" Taulu on ostettu Pariisista 1800-luvulla.
Arkkitehtuuri
Ruoveden kirkko edustaa tyypillistä suomalaista puukirkkoarkkitehtuuria. Se on ristikirkko, minkä sisä- ja ulkonurkat ovat viistetyt. Kirkossa on aumakatto, joka on varustettu kattoratsastajalla. Kattoratsastaja tarkoittaa katon harjalla kohoavaa pientä tornia. Kirkoissa kattoratsastajia käytetään koristeina tai korostamaan ristikirkon keskusta. Kirkon mitat ovat vaikuttavat - pituus on 39 metriä, leveys 35 metriä ja korkeus 14 metriä. Kirkkoon mahtuu
noin 1 100 henkilöä.
Alkuperäinen punamullan väri vaihdettiin keltaiseksi öljyväriksi vuosina 1861–1862 kirkon ulkomaalauksen yhteydessä. Myöhemmin kirkon sisäpintoja on myös kunnostettu, ja se on maalattu Akseli Gallen-Kallelan ehdotuksen mukaisesti.
Kirkon vieressä sijaitsee renessanssityylinen kellotapuli, jonka rakensi Antti Piimänen vuonna 1772. Alun perin se rakennettiin kirkkomaan nykyisen pääportin paikalle, mutta myöhemmin se siirrettiin nykyiselle paikalleen.
Siunauskappeli
Kirkkovaltuusto päätti siunauskappelin rakennustöiden aloittamisen 1926, arkkitehtina toimi Oiva Kallio ja rakennusmestarina Heikki Tiitola. Siunauskappeli valmistui elokuussa 1928 ja vihittiin käyttöön kirkon 150-vuotisjuhlien yhteydessä.
Tiilestä rakennuttuna ja päältä valkoiseksi rapattuna Ruoveden siunauskappeli muistuttaa perinteistä basilikaa pyörökaarisine ikkunoineen ja jykevine, julkisivua hallitsevine betonipylväineen. Jyrkkä punatiilipäällysteinen aumakatto viittaa kansallisromanttisen suunnan suosimiin keskiaikaisten kirkkojen kattoratkaisuihin.
KIrkkovene
Kirkkovenekatoksessa on tuuhoskyläläisten vanha kirkkovene "Eeva" muistutuksena siitä, että Ruovesi on vanha kirkkovesipitäjä. Veneen rakensi Pekka Särkinen Veneeseen mahtui 60 henkeä, mutta tarvittaessa mukaan saattoi mahtua jopa yli sata henkeä. Veneen pituus on 20,3 metriä ja se on 15-hankainen. Vene on siirretty nykyiselle paikalle vuonna 1923.
