Polttopuut

Uunilämmityksen onnistumisen kannalta on polttopuun laatu tärkeää. Koivupuulla on korkein lämpöarvo haavan ollessa kakkonen. Havupuulla on se negatiivinen ominaisuus, että se kipinöi. Jokainen tietää myös, että vesi ei pala, joten puun tulee olla kuivaa (kosteus alle 20 %) sekä pilkkeen läpimitan 4-10 cm. Vaikka kosteahkokin puu syttyy ja palaa, hyötysuhde jää alhaiseksi ja tulisija nokeentuu.

Käytä polttamiseen kuivia, ylivuotisia puita. Sytykkeeksi sopivat tuohi, lastut, sanomalehtipaperi tai pienet puut. Ennen tulen sytyttämistä savupellit avataan kokonaan ja vanhat tuhkat poistetaan.

Käytä ensimmäiseen pesälliseen pieniä, noin puolen kilon painoisia puita. Täytä pesä vain noin puolilleen. Lado puut väljästi vaakatasoon niin, että ilma pääsee kiertämään niiden välistä ja sijoita sytykkeet päällimmäisiksi. Sytytä puut päältä ja sulje luukut, kun puut palavat hyvin.

Toiseen pesälliseen voit varata isompia polttopuita, Lisää puut pienissä erissä, kun entiset ovat palaneet lähes hiillokselle ja liekit ovat laskeutuneet. Älä lado tulipesää täyteen. Puut lisätään hiilloksen päälle kuoripuoli alaspäin.
Lämmitystä lopetettaessa hiillosta kohennetaan, jotta kaikki kekäleet saadaan palamaan loppuun. Kun hiillos alkaa hiipua, siinä ei näy enää sinisiä liekkejä. Peltiä voi laittaa silloin hieman pienemmälle. Pelti suljetaan kokonaan vasta, kun hiillos on palanut loppuun.

Älä koskaan polta tulisijassa muovia tai maalattua ja kyllästettyä puuta. Kertyneet pahvi- ja paperiroskat on parempi laittaa kartonki- ja paperinkeräykseen kuin polttaa takassa.

Polttopuita
Polttopuutietoa: Metsäkeskuksen Halkoliiteri