A

Lainaus, palautus ja maksut

Kirjastokortti ja tunnusluku

Kirjastokortin ja tunnusluvun saat kaikista PIKI-kirjastoista. Ota mukaasi valokuvallinen henkilötodistus. Tee kirjastokorttihakemus netissä tai tulosta ja täytä se etukäteen. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton.

Kirjastokortilla voit lainata aineistoa, käyttää kirjaston tietokoneita sekä PIKI-verkkokirjastoa kaikkine palveluineen. PIKI-kirjastokortilla voit käyttää sekä Ruoveden kirjaston että kaikkien muiden Pirkanmaan PIKI-kirjastojen palveluita. 

Lue ohjeita kirjastokortin hankinnasta.

Allekirjoittaessasi kirjastokortin, sitoudut noudattamaan PIKI-kirjastojen yhteisiä käyttösääntöjä.

Aikuislainaajan korttihakemus
Alle 15-vuotiaan korttihakemus

Sähköinen kirjastokortti toimii tavallisen kirjastokortin tavoin. Kirjaudu verkkokirjastoon ja avaa Oma tili -valikosta Kirjastokortit-sivu. Kirjastokortin numeroa napauttamalla saat esiin pelkän viivakoodin. 

Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä välittömästi kirjastoon. Käyttösääntöjen mukaan kortin haltija on vastuussa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta siihen asti, kunnes katoamisilmoitus on tehty. Kadonneeksi ilmoitettua kirjastokorttia ei voi käyttää. Uusi kirjastokortti kadonneen tai rikkoontuneen kortin tilalle maksaa 2 euroa.

Kirjastokorttiin kuuluu tunnusluku, jonka saat, kun hankit kirjastokortin. Tarvitset kirjastokorttia ja sen nelinumeroista tunnuslukua kirjastojen eri palveluiden ja PIKI-verkkokirjaston käytössä. Voit vaihtaa tunnusluvun verkkokirjastossa Oma tili -sivulla, jos muistat vanhan tunnusluvun. Jos unohdat tunnuslukusi, saat uuden kirjaston asiakaspalvelusta.

Ilmoita henkilötietojesi muutoksista viipymättä kirjastoon. Nimenmuutoksen voit tehdä käymällä kirjastossa. Osoitteen, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi voit vaihtaa myös verkkokirjastossa.

Asiakkaan tietosuoja

PIKI-verkkokirjaston tietosuoja-sivulla on tietoja mm. kirjastojen asiakasrekisteriin tallennetuista tiedoista, niiden luovutuksista ja tietojen tarkastusoikeudesta.

Laina-ajat

Kaikki aineisto pääsääntöisesti 28 vrk.
VIP-lainat, dvd-levyt ja konsolipelit 14 vrk.

Lainojen palauttaminen

Aineisto on palautettava tai uusittava viimeistään eräpäivänä. Eräpäivän jälkeen palautetuista tai uusituista lainoista kertyy myöhästymismaksu.

Pääkirjaston ollessa kiinni lainat voi jättää omalla vastuulla palautusluukkuun. Palautusluukkuun palautettu aineisto käsitellään kirjaston seuraavana aukiolopäivänä. Suurikokoinen aineisto (esim. lautapelit) ei mahdu palautusluukusta.

Lisää laina-aikaa

Lainan voi uusia viisi kertaa ellei siihen ole varauksia. Uusia voi internetissä PIKI-verkkokirjaston kautta, kirjastossa tai puhelimitse 03 476 2900. Internetissä uusimiseen tarvitaan tunnusluku, jonka saa kirjastosta.

Uusiminen ei ole mahdollista, jos on maksamattomia maksuja 15 € tai enemmän. Uusiminen ei myöskään ole mahdollista, jos on lainauskiellossa. VIP-lainoja ei voi uusia.

Eräpäivän jälkeen uusituista lainoista kertyy myöhästymismaksu.

Tee varaus

Lainassa olevaa tai kirjastossa hyllyssä olevaa aineistoa voi varata PIKI-verkkokirjastossa, puhelimitse tai kirjastokäynnillä. Varaus on maksuton Ruoveden ja Virtain kirjaston kokoelmista, seutuvaraus muista PIKI-kirjastoista on 2 €/varaus. Katso ohjeesta miten varaat aineistoa PIKI-verkkokirjastossa.

Varatun aineiston saapumisesta ilmoitetaan sähköpostitse, tekstiviestinä tai postitse.

Aineisto pidetään varattuna 1 viikon ajan. Noutamatta jätetty varaus maksaa 1 €/varaus.

Eräpäivämuistutus auttaa lainojen hallinnassa

Eräpäivämuistutuksen saa sähköpostiin 1–3 vrk ennen eräpäivää. Saadaksesi lähestyvästä eräpäivästä muistutuksen, on henkilötiedoissa oltava toimiva sähköpostiosoite. Sähköpostiosoitteen voit lisätä itse PIKI-verkkokirjastossa tai asioimalla kirjastossa. Eräpäivämuistutus on maksuton. Huomioithan, että kirjasto ei ole vastuussa eräpäivämuistutusten perillemenosta. Lainaaja on itse vastuussa lainaamastaan aineistosta ja sen uusimisesta.

Kaukopalvelu PIKI-alueen ulkopuolelta

Kaukolainaksi voi tilata sellaista aineistoa, jota ei ole Ruoveden kunnankirjaston eikä muiden PIKI-yhteisjärjestelmän kirjastojen kokoelmissa. Kaukolainatilauksen voi tehdä henkilökohtaisesti kirjastossa, puhelimitse 03 476 2900 tai sähköpostitse kirjasto@ruovesi.fi.

Kaukolainatilauksen voi tehdä henkilö, jolla on PIKI-kirjastokortti ja lainausoikeus.

Tilauksen hinta on 4 € ja lisäksi peritään lainan antaneen kirjaston maksut esim. yliopistojen kirjastot 7–16 €/laina, arkistojen mikrofilmitilaus alkaen 29,50€ (toimitusmaksu 11,50€ + enintään viisi mikrofilmirullaa). Tilauksen tehdessään asiakas sitoutuu maksamaan kaikki lainasta aiheutuvat kulut.  

Kirjaston maksut

Maksuja peritään mm. varauksista, laina-ajan ylittämisestä, karhuamisesta, aineiston rikkoontumisesta, tulosteista ja kaukolainoista. Katso esite: Ruoveden kirjaston maksut 2022 (pdf).