A

Lainaus, palautus ja maksut

Kirjastokortti ja tunnusluku

Kirjastokortin ja tunnusluvun saat kaikista PIKI-kirjastoista. Ota mukaasi valokuvallinen henkilötodistus. Korttihakemuslomakkeen voit tulostaa ja täyttää etukäteen. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton.

Kirjastokortilla voit lainata aineistoa, käyttää kirjaston tietokoneita sekä PIKI-verkkokirjastoa kaikkine palveluineen. PIKI-kirjastokortilla voit käyttää paitsi Ruoveden kunnankirjaston myös kaikkien Pirkanmaan PIKI-kirjastojen palveluita. 

Lue ohjeita kirjastokortin hankinnasta ja tunnusluvun saamisesta.

Allekirjoittaessasi kirjastokortin, sitoudut noudattamaan PIKI-kirjastojen yhteisiä käyttösääntöjä.

Aikuislainaajan korttihakemus
Alle 15-vuotiaan korttihakemus

PIKI-mobiilikirjastosovelluksessa on sähköinen kirjastokortti, joka kulkee aina mukanasi laitteessasi. Sähköinen kirjastokortti toimii tavallisen kirjastokortin tavoin. Mobiilikirjastosovellus on saatavissa maksutta sovelluskaupoista iOS- ja Android-laitteille. Katso lisätietoa PIKI-mobiilikirjastosta.

Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä välittömästi kirjastoon. Käyttösääntöjen mukaan kortin haltija on vastuussa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta siihen asti, kunnes katoamisilmoitus on tehty. Kadonneeksi ilmoitettua kirjastokorttia ei voi käyttää. Uusi kirjastokortti on maksullinen.

Kirjastokorttiin kuuluu tunnusluku, jonka saat henkilökohtaisesti kaikista PIKI-kirjastoista, ja voit itse määritellä sen. Tarvitset kirjastokorttia ja sen nelinumeroista tunnuslukua kirjastojen eri palveluiden ja PIKI-verkkokirjaston käytössä. Tunnusluvun voi vaihtaa verkkokirjastossa Omat tiedot -sivulla, mutta tällöin vanha tunnusluku on muistettava. Unohtuneen tunnuksen voit tarkistuttaa myös kirjastossa.

Ilmoita henkilötietojesi muutoksista viipymättä kirjastoon. Nimenmuutoksen voit tehdä käymällä kirjastossa. Osoitteen, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi voit vaihtaa myös verkkokirjastossa.

Asiakkaan tietosuoja

PIKI-verkkokirjaston tietosuoja-sivulla on tietoja mm. kirjastojen asiakasrekisteriin tallennetuista tiedoista, niiden luovutuksista ja tietojen tarkastusoikeudesta.

Laina-ajat

Kaikki aineisto pääsääntöisesti 28 vrk.
VIP-lainat, dvd-levyt ja konsolipelit 14 vrk.

Lainojen palauttaminen

Aineisto on palautettava tai uusittava viimeistään eräpäivänä. Eräpäivän jälkeen palautetuista tai uusituista lainoista kertyy myöhästymismaksu.

Pääkirjaston ollessa kiinni lainat voi jättää omalla vastuulla palautusluukkuun. Palautusluukkuun palautettu aineisto käsitellään kirjaston seuraavana aukiolopäivänä. Suurikokoinen aineisto (esim. lautapelit) ei mahdu palautusluukusta.

Lisää laina-aikaa

Lainan voi uusia viisi kertaa ellei siihen ole varauksia. Uusia voi internetissä PIKI-verkkokirjaston kautta, kirjastossa tai puhelimitse 03 476 2900. Internetissä uusimiseen tarvitaan tunnusluku, jonka saa kirjastosta.

Uusiminen ei ole mahdollista, jos on maksamattomia maksuja 15 € tai enemmän. Uusiminen ei myöskään ole mahdollista, jos on lainauskiellossa. VIP-lainoja ei voi uusia.

Eräpäivän jälkeen uusituista lainoista kertyy myöhästymismaksu.

Tee varaus

Lainassa olevaa tai kirjastossa hyllyssä olevaa aineistoa voi varata PIKI-verkkokirjastossa, puhelimitse tai kirjastokäynnillä. Varaus on maksuton Ruoveden ja Virtain kirjaston kokoelmista, seutuvaraus muista PIKI-kirjastoista on 2 €/varaus.

Varatun aineiston saapumisesta ilmoitetaan sähköpostitse, tekstiviestinä tai postitse.

Aineisto pidetään varattuna 1 viikon ajan. Noutamatta jätetty varaus maksaa 1 €/varaus.

Eräpäivämuistutus auttaa lainojen hallinnassa

Eräpäivämuistutuksen saa sähköpostiin 1–3 vrk ennen eräpäivää. Saadaksesi lähestyvästä eräpäivästä muistutuksen, on henkilötiedoissa oltava toimiva sähköpostiosoite. Sähköpostiosoitteen voit lisätä itse PIKI-verkkokirjastossa tai asioimalla kirjastossa. Eräpäivämuistutus on maksuton. Huomioithan, että kirjasto ei ole vastuussa eräpäivämuistutusten perillemenosta. Lainaaja on itse vastuussa lainaamastaan aineistosta ja sen uusimisesta. Lue eräpäivämuistutuksesta lisää.

Kaukopalvelu PIKI-alueen ulkopuolelta

Kaukolainaksi voi tilata sellaista aineistoa, jota ei ole Ruoveden kunnankirjaston eikä muiden PIKI-yhteisjärjestelmän kirjastojen kokoelmissa. Kaukolainatilauksen voi tehdä henkilökohtaisesti kirjastossa, puhelimitse 03 476 2900 tai sähköpostitse kirjasto@ruovesi.fi.

Kaukolainatilauksen voi tehdä henkilö, jolla on PIKI-kirjastokortti ja lainausoikeus.

Tilauksen hinta on 4 € ja lisäksi peritään lainan antaneen kirjaston maksut esim. yliopistojen kirjastot 7–16 €/laina, arkistojen mikrofilmitilaus alkaen 29,50€ (toimitusmaksu 11,50€ + enintään viisi mikrofilmirullaa). Tilauksen tehdessään asiakas sitoutuu maksamaan kaikki lainasta aiheutuvat kulut.  

Kirjaston maksut

Maksuja peritään mm. varauksista, laina-ajan ylittämisestä, karhuamisesta, aineiston rikkoontumisesta, tulosteista ja kaukolainoista. Kirjaston maksut 1.1.2019 alkaen (pdf).